Coronavirüs pazarı etkisi (Ekmek Davası)

Corona virüs tüccarı vurdu


Yazan: Ferhat ünlükaya

Corona virüsü nedir

   

•Koronavirüs (COVID-19), daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İlk olarak Çin'in wuhan  eyaletinde tam olarak sebebi anlaşılmayan zatürre ölümleri ile ortaya çıkmış Corona ailesine mensup (COVID-19) virüsüdür. Genel kanıya göre hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüstür. Ölüm oranı düşük olmasına rağmen bulaşma oranı yüksek etkisi ağır virüsten genel olarak etkilenen hastalar ise 65 yaş üstü ve kronik hastalıkları olan kişilerdir. Ülkemiz'de Corona virüsü ilk Vakası  11 Mart günü Sağlık Bakanı Fahrettin koca tarafından açıklanmıştır o günden bugüne kadar sağlık alanında olduğu gibi ekonomik alanda da insanlar etkilenmiştir. Ekonomik anlamda en ağır darbeyi alan esnaf ise pazar esnaf'ı ve bunları tedarik yapan tedarikçiler. Ülkemizde İstanbul’daki hallere yaş meyve sebze tedarik yapan Celil Kaya röportaj talebimizi kabul etti. Peki tedarikçiler,halciler,Pazarcılar ve hitap ettikleri müşteriler virüsten ekonomik açıdan nasıl etkilendi?

Celil Bey virüs sizi ekonomik açıdan nasıl etkiledi?

▪︎ Virüs bizi pek çok etkenin birleşmesi sonucu etkiledi. Aslında biz yaş meyve sebze tedarikçisi artı olarak'da pazarcıyız biz köylerden seracılar'dan yaş meyve sebze alır halleri pazarcılara ve Lokantacılar'a veririz. Eğer talep olmazsa biz köyden mal alamayız. köyden mal alamazsak köylü, etkilenir, tedarik yaptığımız halci etkilenir, pazarcı etkilenir, lokantalar etkilenir Bu da bize olumsuz olarak yansır çünkü bize para kaybı aynı şekilde tedarik yaptığımız kişiler ve tedarik ettiğimiz kişilere'de para kaybı Coronavirüs hepimiz için özellikle de yaş meyve sebze tedarikçileri için ekonomik açıdan çok kötü bir etkisi var. İlk ortaya çıktığı günlerden itibaren işlerimizde büyük bir düşüş yaşandı bu da bize ekonomik açıdan tamamen kötü etkiledi. Özellikle de özelliklede yaş meyve-sebze tedarikçileri ve satıcıları Çünkü insanlar virüsün ilk ortaya çıktığı zamandan itibaren stok yapmaya başladılar. Yaptığı stok ürünler ise daha çok kuru hububat ürünleri yaş ve meyve sebze ürünlerinin ömrünün kısa olması insanların almamasını sağlıyor veya azalmasını günlük ihtiyacını karşılayacak kadar Çünkü fazla kalırsa evde bozulacak Bu da Dolaylı yoldan bize kadar etkiliyor.

 Pazarcılar bu durumdan nasıl nasıl etkilendi?

▪︎ Pazar esnafı tabi haliyle bu durumdan kötü etkilendi. İnsanlar alışveriş yapmaya gelmiyor insanlar da haklı tabi Çünkü kalabalık bir ortam virüsün yayılmasını çok elverişli olduğu bir ortam.
Biz esnaf olarak ve pazarcı arkadaşlarımız'da gerekli önlemleri almaya çalışıyorlar
.Eldiven,maske,mesafeler artı olarak müşterilerin seçmece şekilde alışveriş yapmamasını sağlıyorlar. Devlet tarafından alınan bazı önlemler de var Örneğin; oyuncakçılar ve giysicilerin pazardan çıkartılması Ama buna rağmen dahi insanlar pazara gelmiyor. İnsanları da hak veriyoruz tabi haliyle ama hükümetin Buna da bir çözüm bulması gerekmekte. Bu insanların taksitleri var. Bu insanların eve ekmek götürmesi gerekiyor. Bu insanların ailelerine belirli bir şeyler yapmaları gerekiyor. Bu insanların evlerini alması gereken şeyler var, ödemesi gereken faturalar, ödemesi gereken vergiler var,borçları var eğer Pazar çalışmazsa Bunların hepsi esnafın sırtına yük olucak.

 

Coronavirüs konusunda Medya yeterince doğru bilgilendirme yapıyor mu?

 ▪︎ Gerçek Gazetecilerin doğru bilgilendirme yapmak için elinden gelen her türlü gayreti sarf ettiğinin farkındayım ve elinde olan bilgiler kadar bize bilgilendirme yapabiliyorlar.

●Medya ile ilgili şikayetçi olduğunuz konu var mı?

Evet var Akşamları eve geldiğimiz zaman Televizyon programlarını açıyoruz konuya tamamen alakasız insanlar Corona hakkında bilgi veriyor Bunun hakkında tartışıyorlar ve konuşuyorlar kaynağı belli olmayan bazı teoriler ortaya atıyorlar. Diyetisyen çıkıp Corona hakkında bir şeyler söylüyor. Spor programlarında dahi bu konuşuluyor. Habercilerin elinden gelen her türlü gayreti göstererek halka Bize en güzel en doğru haberi sunmaya çalıştığının farkındayım ama maalesef bazı şovmenler bunun suyunu çıkartıyor tüm Medya organlarının bu süreç çerçevesinde organize bir şekilde çalışıp halkı doğru bilgilendirilmesi gerekiyor ne birilerine çanak tutup ne de birilerine gereksiz yüklenmeleri gerekiyor çünkü bu süreçte halkı ne kadar iyi bilgilendirirseniz halkı ne kadar yaşanabilir dünyadan uzaklaştırır masanız o derece süreç çok güzel işler benim görüşüm bu yönde. Sağlık Bakanlığından gelen verilerle bize bir şeyler ulaştırmaya çalışıyorlar. Umarım Siz ve sizin gibi gazeteciler'de halkı hep doğru bilgilendirmek için çalışırsınız. Medyanın şu an elinden gelen her türlü gayreti sarf ettiğini görüyorum ve araştıran tüm gazetecilere susmayan tüm gazetecilere teşekkür ediyorum.

   

 Sizce Sağlık Bakanı süreci güzel yönetiyor mu ve samimi mi?

▪︎ Sağlık Bakanlığı'nın bu süreci en iyi şekilde yönetmeye çalıştığını fark ediyoruz ve şahsen samimi buluyorum. Sonuçta o da belli bir yere bağlı tamamen kendi alanın çevresinde hareket edemiyor ama elindeki koşullar doğrultusunda halkı en iyi şekilde hizmet verdiğini düşünüyorum. Umarım süreci güzel yönetmeye devam eder halka gerçek ve şeffaf bir şekilde bilgileri sunmaya çalışır kendisine saygı duyuyor ve bir sempati de besliyorum.

bizimle röportaj yaptığınız için teşekkür ederiz son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

     ▪︎ kahrolsun virüs yoksa aç kalacağız▪︎

Yorumlar

Popüler Yayınlar