Corona günlerinde gazetecilik söyleşisi

Corona günlerinde gazetecilik

Yeni medya ve gazetecilik bölüm başkanı  Süleyman İrvan Moderatörlüğünde Üsküdar Üniversitesi hocalarıyla Corona günlerinde gazetecilik temalı online söyleşi düzenlendi.



Konuşmacılar:Doç.Dr. Feride Zeynep Güder, Dr. Öğr. Üyesi Gül Esra Atalay ve Dr. Öğr. Üyesi Eren ekin Ercan, Prof.Dr. Nazife Güngör




Prof.Dr. Süleyman İrvan;" Sağlık Bakanlığı açıklamaları tam yapmıyor. Vakaların, cinsiyetleri, yaşları ve hangi şehirde oturduklarını dair bir açıklama yapılmıyor. Peki Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz." 

Dr.oğr. Üyesi Eren Ekin Ercan;" panik ortamı iyi bir şey. Toplumuz bazı şeyleri önemsemeyen bir toplum. şu anki panik durumunu da durumun ciddiyetini En azından biraz kavratacağını düşünüyorum. Hastalara karşı toplumsal izolasyon var. Insanlara kötü gözle bakılıyor. Olayın farklı bir tarafı da var. Hastalığa yakalanan insanlar sanki ortaçağ avrupasındaki gibi bir gözle bakılıyor. Hastalığa yakalanan insanların cadı gibi gözükmesine karşıyım Sonuçta onlarda iyileşecek ve topluma geri kazanacaklar sırf bir insan hastalandı diye toplumdan dışlanmak zorunda  değil."


Prof.Dr. Nazife Güngör;" bilgilendirilme yapılması gerek. Türkiye'de şu anda herkes Corona hakkında konuşup sanki uzman mış gibi davranıyor Herkes fikrini koyabilir ancak bilenin konuşması gerek. Ben ara sıra sokağa çıkıyorum ama sosyolojik analiz yapabilmek için. Dışarıda  tek Türk yaşlı görüyorum onlar da her an tetikte bekliyorlar  Sanki her an birşey olacakmış gibi. Gözlemlediğim diğer başka şey insanlar birbirinin gözüne bakmaktan korkuyor sosyal mesafe sınırlandırılması yeterli bence . Eren Bey'e katılıyorum ama medyanın panik havası oluşturmak yerine duyarlılık oluşturması gerekiyor insanlar Corona ile yatıp Corona ile kalkıyor malesef.



Dr.Öğr.Üyesi Gül Esra Atalay:" Sağlık Bakanlığı daha açık olmalı. Insanlar teyit edilmeyen kaynaklara yönelmekteler her şeyin ayrıntılı bir şekilde söylenmesi gerek. doğru haberler olduğu gibi bunun yanında yanlış bilgi salgını da var. bu ciddi şekilde halkın yanlış bilgilendirilmesine ve paniğe neden oluyor. Yalan habercilik Tabii yeni çıkmadı ama panik ortamlarında yalan haberler çok daha hızlı yayılıyor. Genel olarak dünyada aşı karşıtlığı ve düz dünyacılık furyası esiyor. Buna anti Aydınlanma Çağı deniyor. Insanlar artık daha da panik halde, yalan Haberlere inanmaya başlıyor.

Prof.Dr. Süleyman İrvan; Sizce Medya bunu tetikliyor mu.

Evet aslında Türkiye ve dünya medyasında iki temel problem var. Bunlar ise teyidi almadan haber girmek ve bilen safsatası. Yani konu hakkında uzman olmayan kişilerin ekranlara çıkartılıp coronavirüs hakkındaki bilgileri doğruymuş gibi ekranlara çıkıp bilgilendirme veya röportaj yapmaları. Oytun erbaş'ın; Türklere Corona bulaşmaz. Canan Karatay'ın kelle paça için hiçbir şey olmaz. söylemleri en akılda kalıcı söylemler. Ve insanlar da buna inanıyor korku panik belirsizlik ortamı yüzünden insanlar böyle basit çözümlere inanıyor. Medyanın dili korku ve paniğe besliyor.
Cardiff Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre dünya çapındaki 100 gazetede Corona ile ilgili haberlerde geçen en çok kelime korku ve korkmak. Yine bu tür haberlerde geçen bazı ifadeler de "katil virüs" "ölümcül virüs".


Doç.Dr. Feride Zeynep Güder;" Hep yaşlardan bahsediyoruz yaşlılar kaynaklara ulaşamıyor. Hakikatin algılanması sorunu var. En güvenilir kaynağı dahi güvensizlik var. Fakat gerçeği bütün şeffaflığı ile söyleseler bile insanlar bu kaynağın güvenilirliğini sorgulamak bir yana algılamakta dahi güçlük çekiyor. Ne kadar güvenilir bir kaynak olursa olsun hem algılamakta hem de sorgulamakta güçlük çekiyoruz."



Yorumlar

Popüler Yayınlar